fredag 17 augusti 2012

Pinocchiotårta till kalaset



I måndags fyllde ju Tom 10 år då slängde jag ihop en pinocciotårta som vi myste med på kvällen!
På tiden jag får in den på bloggen!
Receptet hittade jag i min kakbok 7sorters kakor, fast la till lite bär, marsancreme och skippade mandelspån som brukar vara ovanpå eftersom jag inga hade hemma!
Men däremot hallon som vi va ut och plockade på i trädgården tidigare på dan.

Du behöver

Botten
75g smör
2dl florsocker
5äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4msk mjöl

Maräng
5äggvitor
2dl socker

Fyllning
Marsancreme (4dl mjölk+10msk marsanpulver)
bär
chockladsås
grädde med lite socker (nån tsk)

Gör så här
Sätt ugnen på 175g
smörj ett bakplåtspapper väl och lägg i en långpanna (plåt)

Rör smör och florsocker poröst
Tillsätt äggulorna ett i taget och en stund mellan varje
Blanda mjölet med bakpulver
Rör sen ner mjölblandningen och mjölken
Bred se ut smeten på bakplåtspappret

Vispa äggvitorna till ett hårt skum (tills du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ur)
Vänd ner socker och vispa ytterligare några minuter till
Bred marängen lite ojämnt över smeten (strö ev på 1påse mandelspån om du har och vill ha det på)
Grädda i ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan blivit torr (botten) ca 20minuter

Låt kakan svalna och dela den sen i mitten på längden/el tvären beroende på vilken form du vill ha eller rättare sagt vilket tårtfat den passar bäst att lägga den på men går givetvis att ha på vanlig plåt
Eller ev ha den som den är med fyllning på utan att dela!
Va försiktig när du delar och lyfter bort dom på annat fat eller från pappret så den inte går sönder, Du kanske till och med behöver hjälp av ett par andra händer som drar bort pappret eller nåt annat!

Blanda ihop marsan cremen och ställ den i kylskåp medans du förbereder det andra
Vispa upp grädden och tillsätt ev lite socker
Sockra ev bär så blir dom mindre syrliga

Fyll tårtan
Lägg ena delen på ett passande fat
Bred på marsan cremen
Lägg på bären
Ringla över önskad mängd chockladsås (jag hade vanlig köpt)
Lägg på grädden
Och till sist lägg på den andra tårtbotten (med överdelen upp)
lägg på mer bär
ringla sen över mer chockladsås i önskad mängd

Jag tyckte den va godare när den fått stått i kylskåp minst nån timme och segat på sig lite mer, men går lika bra att äta den när du är klar med den!
Lycka till





2 kommentarer:

  1. Men guuud så gott! Har vart sugen på denna tårtan så länge & inte blev jag mindre sugen nu ;)
    Ser supersmarrigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va riktigt gott och är ju så enkelt att slänga ihop när man inte vill stå med nån värsting tårta :-)) Och så är det ju såå gott!

      Radera