söndag 27 maj 2012

Cheese cake/ glass tårta




Idag va det mors dag!
Och såklart va jag ju tvungen att baka nåt gott för att fira jag har 2underbara barn som jag är mamma till!
En liten extra tanke till min underbara mamma som inte finns hos oss idag!
Va alltid med mamma och  i köket och lagade ofta själv till familjen både bakat och lagat!
Så fick verkligen mat och bakinspiration av henne!

Blev en liten annorlunda variant av cheese cake!
Botten bestod av Maryland double chocklad chip
Självaste cheese caken bestod av en grundsmet som jag blandat i blåbär/hallonmix och center!
Va riktigt gott!

Du behöver

Botten
1 kakpaket
(går såklart bra med digestive om du vill ha det)
50g smör

Smeten
3st ägg
1.5 dl strösocker
2tsk vanilj socker
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde

Ev fyllning
1-2dl bär
1-2 rullar center
saft från bären



Gör så här
 Lägg kakorna i en plastpåse och banka till smulor med en hammare eller ochså smular du dom med händerna och kör sen med mixer
Lägg ev en handduk under så låter det mindre till grannar och en del av handduken över så går påsen inte sönder så lätt
 Smält 50g smör och häll över kakorna och blanda runt
Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant






SMETEN
Dela upp 3 ägg i 2olika bunkar
vita och gulan för sig


Vispa äggvitan till en skumm! Det är klart när du kan vända bunken upp och ner  utan att det
rinner.



 Blanda ägg gulan, 1.5 dl strösocker,  2tsk vanilj socker tills det blir lite fluffigt
När du är klar så vispa runt pfiladelphia osten



Vispa grädden fluffig!
När det börjar bli klart lägg vispen åt sidan




Lägg chockladen i en micro säker djup skål/tallrik ca 10-15 sec så dom blir mjuka!
Inte varma och smälter.
Testa dig fram och känn av efter en stund, alla micros funkar olika.
Lägg dom sen i den vispade grädden och kör lite med mixer (har du ingen mixer kör försiktigt med elvisp)



Vispa ner gräddblandningen i ägg gule smeten med vispen


Vänd sen ner äggvitan försiktigt med en slickepott



 Ta bären och vänd runt några g så det bara blandas runt lätt, gärna lite saft från bären som smält


Häll försiktigt smeten i formen och bred ut den
Ta en tsk och ta lite av spadet från bären sen dom tinat och ringla över, dra lite i smeten så det blir lite mönster.
Stoppa in i den i frysen minst 4timmar innan servering
Ta ut den en stund innan servering så den hinner tina lite

 Skär ev längst kanterna med en kniv för att lossa smeten från formen utan att förstöra tårtan!

Lägg på lite bär eller riv chocklad eller vad du vill garnera tårtan med!
Perfekt en härlig sommardag!



1 kommentar: