lördag 9 juni 2012

Hallonsaft och Rabarber saft


I torsdags kväll va det allra första gången jag gjorde egen hemmagjord saft! Ojojoj så gott det blev! Jag som trodde det va så svårt och så går det på en grisblink! Dagen efter skulle ju sonen ha skolavslutning, sista dagen på lågstadiet och såklart skulle det firas med lite nykokt saft som jag blivit motiverad att testa på efter att läst Jennys matblogg .Sen så gjorde jag även en supergod hallon och vanilj tårta till som ni kan läsa mer om här Hallon och vinilj tårta

Skördade ett gäng långa rabarberstjälkar ute i trädgården
men hallon har vi inte fått så blev köpes till hallonsaften!

Flaskorna köpte jag på Maxi

Hallonsaft


2Liter/ 1kg/  hallon (mät i vad som passar dig bäst)
4dl vatten
6dl socker

Gör så här
1.Koka upp Hallonen med vattnet ca 10minuter, pressa under tiden hallonen mot grytkanten.
2.Gör iordning en silställning om du inte har en sil/saft ställning, Jag offrade en billig kökshandduk från ikea som jag blötte och vred ur och la i en sil och ställde på en bunke (se bara till silen inte går för långt ner eftersom det ska rinna av och då är det bra om inte botten av silen ligger i saften)
3.Häll över saft blandningen/hallon i silställningen och låt det rinna av ca 30minuter
4.Ta sen bort hallonen och häll saften i en ren gryta! Låt det koka upp och häll sen ner sockret i saften och blanda tills sockret löst sig (nån minut) (tag av från plattan och låt svalna lite)
5.Häll sen upp i fina flaskor









2.


3.


4.
 5.



Rabarber saft


Ja har man såhär fina och gigantiska rabarber i trädgården så måste man ju verkligen ta tillvara på dom innan dom blir omogna så därför åkte lite inn i frysen och så blev det såklart Rabarber saft!
((stod och velade lite med mig själv hur mäter jag upp hur mycket ett kg Rabarber är, efter lite matte och tankeverksamhet så ovandlade jag 1kg till 20dl, och det vart supergod saft! Men rätta mig någon om jag har fel

Du behöver
1kg Rabarber
1.5 Liter vatten
4.5 dl strösocker
saften från 1citron

Gör så här
1.Skölj av och dela Rabarbern i mindre bitar (som bild) (du behöver inte ta bort skalet det ger ju färg! (desto rödare ju rödare saft)
Koka upp och sänk plattan och sjud i 15minuter (RÖR INTE)
2.Gör en silställning (jag sköljde av och vred ur Handduken från hallonsaften), häll i Rabarbern/saften så den får rinna av i ställningen1 Upprepa ev 1-3g till
3.Häll tillbaka saften i en ren gryta och koka upp! Blanda i sockret och citronen och låt det sjuda nån minut..
4Häll sen i rena flaskor

Servera och njut att du faktiskt dricker din alldeles egna hemmagjorda saft :-)



1.



2.


 3.
 4.













3 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Hemmagjord saft är ju det godaste som finns. Speciellt på sommaren. Rabarbersaften ska jag absolut ta och testa :)

    SvaraRadera
  2. Jag gör också samma rabarbersaft och jag tycker den är fantastisk god! Inte så söt, bara läskande. Och väldigt god i drinkar. Den kommer på min blogg på midsommarafton som just sommardrink. Nu är min saft nästan slut, så det är bara att koka igen. Tur att det går fort. :)

    SvaraRadera
  3. Tack Therese :-)) Tänk att det är så lätt och göra egen saft, ska jag helt klart börja göra oftare! Blir nog leta lite bär och rabarber och hamstra i frysen så man kan göra ny frmöver! Ska faktiskt testa på att göra nån mix av olika bär och rabarber! Måste testas Sara, satt själv och fantiserade när jag drack saften vad god den hade varit som drink :-) har du tips på god drink med saften så får du gärna skriva nån god du gör!

    SvaraRadera