söndag 24 juni 2012

Köttfärs rulle


Idag va jag sugen på köttfärspaj men när jag bläddrade igenom gamla kokboken så hittade jag en  köttfärsrulle med köttfärs, morötter kål, curry och lite annat! Men killarna i familjen är inte så förtjusta i curry plus jag hade ingen kål eller morötter hemma! Så gjorde en egen variant av köttfärsröra och bytte ut en del ingredienser. Slutresultatet blev jättegott men jag skulle nog skärt av lite av degen så inte botten blev så tjock, men kommer göra denna fler gånger!

Du behöver

Deg
6dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2tsk paprika krydda
3msk olja, smält el flytande margarin
2dl vatten

Köttfärs röran
Köttfärs ca300-500g (vet inte riktigt hur mycket jag hade eftersom det är uppdelat från storpack) 
1pkt bacon
1gul lök
1 paprika (valfri färg)
1 burk champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljong
1tsk sambal olek
ca 1-2 tsk paprika krydda
pizza krydda
oregano krydda
salt
ca 1dl vatten
*ca 1dl Felix chili sås (glasflaska)
ca 1dl creme freich

 1 ägg  och
vallmo el sesam frö till garnering

Gör så här
sätt ugnen på 225

1.*Hacka lök, champinjoner och paprika i små bitar
*Klipp bacon i mindre bitar
*Stek upp köttfärsen och bacon tillsammans med champinjonerna, paprikan och löken
*Pressa i vitlöken efter en stund
2. *När allt börjar se klart ut och köttfärsen inte längre är röd så häll på vattnet och köttbuljongen och låt det puttra och blanda runt tills buljongen smält och lite vatten dunstat bort
*Häll på kryddorna och blanda runt
*häll på sambal oleken och chili såsen och blanda runt
*blanda sen i creme freichen
*smaka av om du vill krydda mer :-)
Ställ sen åt sidan medans du fixar degen

Degen

3.
*Blanda runt dom torra ingredienserna i en bunka
*Häll sen i dom andra ingredienserna medans du rör om el om du har bakmaskin
*Arbeta samman till en deg på mjölat bakbord 
*(skulle degen bli för torr så blanda ut med lite vatten)
*Skär av en bit till garnering
*kavla ut degen till en någorlunda tunn rektangulär form

*Lägg sen köttfärsröran i mitten på den utkavlade degen
*lägg som en sträng på mitten
*pensla omkring med uppvispat ägg innan du viker ihop
*vik in ena sidan och pressa åt lite runt köttfärsen, pensla mellan varven du viker in alla kanter.

4.
*när du vikt in kanterna vänder du den försiktigt och lägger den på en plåt med pappersfolie (min va slut så blev aluminium) lägg den med skarven neråt 
*pensla ovansidan med uppvispade ägget
* gör små bollar av degen du tog bort, rulla dom sen i handen el bakbordet till smala runda stänger som du sen lägger ex snett ovanpå (gör tunnare än på bilden dom blev lite för tjocka)
* eller garnera på ditt vis

5. Pensla stängerna och strö sen vallmo el sesam frö ovanpå
stoppa in den i ugnen ca 25minuter

Servera med en god sallad och gärna nån god kall creme freich sås










1.

2.


3.

4.







1 kommentar:

  1. Tack för din kommentar hos mig:-)

    Ser väldigt gott ut! Ha en fin kväll!

    SvaraRadera