Ville prova på nåt lite mer annorlunda än gräddtårta och lite mer avancerat än så!
Trodde inte jag skulle få provsmaka men han hade som tur med sig sista biten hem som vi tog en liten bit av igår!
SUPERGOD kan inte sluta gå och tjuväta den sista biten med en sked lite då och då! Himmel så god!
En klapp på axeln till mig själv! Denna måste göras igen nån g!
Detta blev iallafall resultatet av lite ihop plock från olika rec som jag hittat på nätet!
BOTTEN
Sätt på ugnen på 180 g Smörj en form med löstagbar kant!
Smält chocklad och margarinet!
1. Smält 150g smör och 50g mörk blockchocklad
2. Blanda runt med en visp och smält tills chockladen smält
Ställ det åt sidan så det får svalna
3.Vispa ihop 2ägg och 2dl socker tills det blir fluffigt
4.Häll sen chockladblandningen i äggfluffet och blanda ihop försiktigt
med en visp eller slickepott!
5.Blanda ihop dom torra ingredienserna i en bunke
1.5dl vetemjöl
3msk kakao
1 nypa salt
6.Blanda sen i den torra kakao blandningen i smeten. Blanda ihop allt och häll den i en smörjd form
med avtagbara kanter och in i ugnen!
180g ca 18-25 min
Ytan ska se färdig gräddad ut men den är kladdig
inuti!
7.Ta ut den och låt den svalna innan du lägger på dom andra lagren!
Ställ inn den i kylskåp och svalna innan du tar på dom andra lagren!
(Förbered helst dagen innan!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
CHOCKLADMOUSSE
1.Blötlägg 2gelatinblad (jag hade pulver står på baksidan hur mycket det motsvarar)
blanda runt
2.Smält 100g mörk blockchocklad och 1dl grädde i en kastrull
3.Tillsätt gelatinet i chockladblandningen och ta av och låt det svalna
4.Vispa 3/4dl grädde inte för hårt men absolut inte för löst
5.Vispa 2 äggvitor och 3msk socker (spara en ägg gula)
ända tills det blir ett hårt skumm,,tills du kan vända bunken upp och ner utan att
det rinner ur! Testa efter en stund
6.Tillsätt ägg gulan i chockladen och blanda runt den
7.Häll sen i gräddblandningen och rör runt till en jämn massa!
8.Vänd till sist ner äggfluffet försiktigt och vänd ner/rör ner det försiktigt så
inte fluffet blir för löst!
Inte blanda mer än att du fått runt allt till ett jämnt fluff
Ställ in i kylskåpet så det får svalna och slelna på sig lite
2.
3.
7.
HALLONKOMPOTT/HALLONGELE
Förbered 1 blötlagt geleatinblad
Häll 125g hallon i en kastrull ca 1.5dl
35g socker ca 3.5msk
1/2tsk citronsaft (jag tog från flaska)
tar du från en citron så riv gärna ner lite av skalet!
Koka upp och låt det puttra några minuter och häll i gelatinbladet!
Ställ in det i kylskåp efter ett tag när det har svalnat
Förbered gärna några timmar eller dagen innan
Vill du ha mer compott så gör dubbel sats
HALLON/VANILJMOUSSE
1.Vispa upp 3dl grädde tills det blir fluffigt
2.Häll i 1-3dl Tinade (ev lätt sockrade) hallon
3.Vispa grädden och hallon rejält fluffigt så det inte blir för rinnigt!
(Vill du ha hela hallon i vispa upp grädden mer innan och vänd ner hallonen)
4.vispa 3dl mjölk och 7.5msk pulver marsansås (den ska vara fast)
5.Blanda ihop allt allt med en slickepott eller större sked
6.Ställ in i kylskåp tills allt har blivit kallt och stelnat!
1.
2.
3.
Garnera tårtan
1.Lägg först på halloncompotten
2.Sen chocklad moussen! Ställ helst inn den i kylskåpet igen innan nästa lager.
3. Lägg till sist över hallonmoussen! Släta gärna till den så en blir plan och fin!
Ställ den i kylskåpet igen medans du förbereder toppen!
CHOCKLAD
Lägg ut folie papper på bordet
Lägg blockchocklad (jag körde lite blandat mörk och ljus)
i en micro tålig djup tallrik! kör in den i ca1min ta ut och kolla om den går att
röra runt
Nu är jag världelös på detta men ville testa på
(går lika bra med köpt :-))
Tog iallafall några pepparkaks former och hällde lite chocklad i botten!
Tog en sked och strök ut till dom där raka formerna!
Tänker du lyckas bra mycket bättre! Men kul att testa på
lyckas nog bättre nästa g, haha! Gott iallafall :-)
Låt det stå framme tills det stelnar om du inte får plats i kylen!
Koka upp 4msk vatten och 2msk strösocker
(byt ev ut nån msk mot hallonspadet från tinade hallon)
Lägg i gelatinet och 2 urgröpta passionsfrukter
Blanda runt och låt det svalna, häll över tårtan och ställ in i kylskåp igen!
Lägg 1gelatinblad i vatten några min innan!
Eller pulver om du har det
Låt det svalna och häll det sen på tårtan! Låt tårtan stå i kylskåp igen
tills allt stelnat till sig
Lägg på chockladen!
Skär gärna med en kniv längst kanterna i fomen innan du öppnar formen så den
inte fastnar på kanterna!
Vill du ha den lite snyggare på sidorna går det ju ta en slickepott eller nåt annat att
dra med runt längst sidan för att plana till ojämnheter!
Går ju även färga Kokos med kakao och lägga på sidorna!
Och så självklart gör på ditt sätt så du får ovandelens utsida lite snyggare går ju såklart köpa färdig köpt att lägga på! eller hallon eller annat du gillar och har hemma! Nu hade jag inget annat hemma och kl va 24 på kvällen och sambon skulle till jobbet 5på morgonen så kunde inte göra så mycket åt saken just då!
Jag ställde in den i frysen dom timmar på natten innan han skulle till jobbet så den blev fastare men glöm inte ta ut den på morgonen! Annars förvara den i kylskåpet! och låt den gärna stå framme liten stund innan om den varit i frysen innan servering!
Den är supergod! Botten är sjukt god när den stått ett dygn så!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar