torsdag 13 september 2012

Rättikagratäng med krämigt kryddig sås och Lax (Lchf)


Har länge varit sugen på en krämig potatisgratäng! Men eftersom jag inte lagar mat med potatis så tänkte jag att jag skulle testa på rättikgratäng som skulle påminna om vanlig potatisgratäng! Eftersom jag aldrig gjort det förut eller ens ätit rättika så visste jag inte vad jag skulle förvänta mig och va lite skeptisk! Men ojoj så gott det va! Sambon gillat med och kläcker kommentaren att detta kan vi verkligen göra fler g istället för med vanlig potatis :-) hehe jodå älskling det är ju det vi inte ätit på länge, potatis :-)
Han kommer mer och mer in idetta med Lchf och gillar mat och håller med om att man blir skönt mätt efteråt och inte lika uppsväld i magen!
Han har fortfarande svårt med att skippa mackorna på morgonen men är ju inte så konstigt han har ju ändå tungt jobb på fabrik så krävs ju lite tid och omställning!

Fanns ju massa recept på nätet men här kommer iallafall hur jag gjorde min gratäng

Räckte till ca 3-4portioner
Du behöver
2rättikor (eller mer beroende på vad mycket du/ni behöver) köpte 2st
Purjolök (efter behag)
dragon
salt och lite vitpeppar

Såsen
2.5dl grädde
ca 2dl creme freich
salt
peppar
chilikrydda
1vitlök
dragon

ev grillkrydda och aromat om man inte är strikt

ca 1-2dl riven ost (efter behag)

Gör så här
*Sätt ugnen på 130g
*Skala bort det yttre
*Skiva i tunna skivor
*Lägg dom i en gryta och täck med vatten och koka i ca 10-15min
*blanda under tiden ihop ingredienserna till såsen med en handvisp (smaka av så du blir nöjd med kryddning)
*häll av vattnet i ett durkslag närrättikan kokat färdigt
*skär purjolöken i skivor, blanda ihop tillsammans med rättikan i durklslaget och krydda med lite
  salt,vitpeppar och dragon och lägg sen i formen
*Häll sen över såsen och stoppa in i ugnen i ca 40min
*Ta ut ur ugnen och höj till 220
*Riv ost och lägg på gratängen och stoppa in 10-15min tills att osten börjar bli gyllenbrun

Servera med ex en Lax eller en god köttbit






1 kommentar:

  1. Den ska jag testa.
    Har vänner som också tycker rättika är sjukt gott :)

    SvaraRadera