onsdag 8 augusti 2012

Kåldolmar på annat sätt i ostsås


Hej läsare! Inte bloggat sen sist! Faktiskt inte hunnit, fullt upp med annat plus sambon har börjat och jobba så inte en lugn stund på min lilla 1åring, han är ordagrant överallt, haha! Så inte lätt hinna sätta sig vid datorn och blogga!
Har såklart fotat när jag lagat mat så kommer upp lite mat jag fixat dom senaste dagarna :-))
Hoppas ni haft ett bra sommarlov, för nu är det många som gått tillbaka till jobb denna vecka!
Själv är jag mamma ledig några veckor till medans lilleman skolas in på dagis och stora killen har sommarlov fortfarande men om några veckor så drar allvaret på gång igen med skola, dagis  och hoppas få jobba lite iallafall!

Bjuder här på recept på kåldolmar på mitt sätt!

Du behöver

1.köttfärs röra
köttfärs
1 gul lök
ca 1-2 dl creme freich
ca 1//2 dl vatten
1 köttbuljong
ca 1/2 dl Felix sweet chilisås (glas flaska)
ca 1/2 dl Felix ketchup (går med annan med)
grillkrydda
salt
vitpeppar
paprika krydda

2.Vitkål
så många du behöver men så länge dom är lite stora så dom går att vika ihop!
men ca 1/4 el 
1/2 kålhuvud

sirap el flytande honung

3.ostsås
ca 2msk flytande margarin el vanlig
ca 2msk mjöl
ca 2-3dl mjölk
ca 2-3dl riven ost
salt
peppar
grillkrydda 

Gör så här
Sätt ugnen på 220
1.
Stek upp köttfärsen tillsammans med den hackade löken
krydda
häll i ca 1/2 dl vatten och lägg i buljongen så blanda runt tills den smälter
häll på ketchup och sweet chilisåsen och blanda runt
blanda runt creme freichen
(smaka av om du vill ha starkare med mer kryddor, svagare så blanda i lite mer creme freich)

2.
2olika sätt att förbereda vitkålen
vik försiktigt av vitkålsblad och lägg dom upp och ner på varandra som en upp och nervänd skål,
lägg dom sen i en kastrull fyll med vatten och koka några minuter tills dom blir mjuka.
tryck ev ner dom lite då och då under vatten om dom ligger lite över ytan så alla blir kokade

Ställ roten uppåt och skär ner mot andra sidan, (försök få med så lite av roten som möjligt)
lägg den i en gryta och täck med vatten, låt koka nån minut sen kan du börja lyfta av 1 i taget när dom blivit lite mjuka.! Vänd ev på kålhuvud i vatten om din gryta inte täcker toppen så överdelen med blir kokad

Lägg sen dom du tagit av i ett durkslag och spola lite under kallt vatten så blir dom lättare att hantera när du ska rulla in köttfärsen.

3.
lägg köttfärs i vitkålsbladet och vik ihop, vänd den neråt när du lägger i formen.
Ringla över sirap, el flytande honung (jag hade honung)
Förstek dom i ugnen i ca 25-30minuter

4.Ostsås
smält smöret
vispa ner mjölet 
häll på mjölken och koka upp under omrörning med visp tills den blir fastare (rör i botten så den inte bränns fast
Lägg i osten och blanda runt med visp tills det smält

5.
Ta ut formen ur ugnen och häll på ostsåsen och stoppa in igen i ca 15-20minuter

Servera med lite grönt eller  potatis som resten av fam åt!
Ringla lite honung på vid servering på dolmarna, det förhöjde verkligen smaken och blev supergott!




1.

2.


3.

4.

5.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar